Nigdy nie byłam i nie jestem osobą, która nie lubi jadać owoców czy warzyw. Przychodzą jednak takie dni, kiedy nawet zrobienie z nich sałatki, nie przekonuje mnie do jedzenia. Zawsze wtedy przychodzi z pomocą forma „zajadania” jako smoothie. Szczególnie w upały z lodem najlepsze rozwiązanie.

Poniższe koktajle można spokojnie zrobić przy użyciu ręcznego blendera. Wiadomo, w kielichowym praca idzie o wiele łatwiej. Sokowirówki nie polecam. Zdecydowanie bardziej wolę takie kremowe koktajle niż sam sok z mniejszą zawartością drogocennych składników z owoców i warzyw. Można też użyć do tego malaksera. Co prawda wtedy pracę trzeba sobie podzielić na etapy, ale efekt taki jak przy blenderze kielichowym.

Czerwono mi

Składniki:

  • grejpfrut
  • gruszka
  • banan
  • imbir (najlepiej świeży, ale suszony też da posmak)
  • opcjonalnie mleko lub woda
Od lewej na zdjęciu: grejpfrut, gruszka, banan, imbir.

Przygotowanie:

Skórkę grejpfruta najlepiej obkroić wkoło i wyciąć sam miąższ. Resztę składników kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucamy do naczynia, w którym będziemy to blendować. Jeżeli mikstura jest zbyt gęsta, można dodać wodę lub mleko. Całość można ewentualnie osłodzić np. miodem.

Zdjęcie koktajlu z powyższych składników.

Gram w zielone

Składniki:

  • zielone winogrona
  • ogórek
  • kiwi
  • jarmuż lub szpinak
  • mięta
Od lewej na zdjęciu: zielone winogrona, ogórek, kiwi, jarmuż, mięta.

Przygotowanie:

Kiwi i ogórka obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Jeżeli nie mamy odmiany winogron bez pestek, czeka nas trochę zabawy. Lepiej z winogron powyciągać pestki. Nie przeszkadzają w koktajlu, ale mogą nadać mu gorzkawy posmak. Wszystko wrzucamy do naczynia, w którym będziemy to blendować. Jeżeli mikstura jest zbyt gęsta, można dodać wodę lub mleko. Całość można ewentualnie osłodzić np. miodem. Koktajl pod wpływem miodu odrobinę zmienia swój smak.

Zdjęcie koktajlu z powyższych składników.

Żółte zapomnienie

Składniki:

  • banan
  • nektarynka
  • sok z połowy cytryny
  • suszone daktyle
  • siemię lniane
Od lewej na zdjęciu: banan, nektarynka, cytryna, daktyle,, siemię lniane.

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z cytryny. Pozostałe składniki, z wyjątkiem daktyli*, kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucamy do naczynia, w którym będziemy to blendować. Jeżeli mikstura jest zbyt gęsta, można dodać wodę lub mleko.

* Daktyle są opcjonalnym dodatkiem. Mają być po prostu naturalnym słodzikiem. Można je zastąpić, wiem, że nie każdy lubi ich smak.

Ciekawostka: Daktyle najlepiej zalać wrzątkiem i odstawić na 12 – 15 godzin do nasiąknięcia. Nie tylko będą bardzo miękkie i łatwiej będzie się je blendować, ale takim sposobem stracą swój charakterystyczny smak, a słodycz z nich zostanie.

Zdjęcie koktajlu ze składników powyżej.

Koktajle w gorące dni najlepiej smakują z kilkoma kosatkami lodu.

Koktajle są przepyszne i gwarantuję, że nawet dzieciom nielubiącym warzyw i owoców zasmakują. Nie ma wyczuwalnych konkretnych smaków. W zielonej wersji można pominąć jarmuż lub szpinak, aby dzieci nie zniechęcać, a koktajle i tak zachęcą, bo będą zielone.

A w ogóle najlepszą opcją, aby przekonać dzieci do wypicia koktajlu, jest jego zamrożenie. Chociaż może nie jest to idealna opcja ze względu na witaminy, ale coś tam zostaje, a chodzi o zdrowszą wersję lodów. Nie potrzeba kilogramów cukry, aby było smacznie i słodko.